Scootmobiel

Op pad met een scootmobiel

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is meestal een driewielige, maar soms ook een vierwielige of vijfwielige scooter die een elektrische aandrijving heeft. Dit voertuig wordt vooral gebruikt door ouderen, mindervaliden of mensen met een mobiliteitsbeperking. De maximumsnelheid ligt tussen de 6 en 8 km per uur en de actieradius ligt meestal tussen de 25 en 100 kilometer.

Voor wie is de scootmobiel geschikt?

De scootmobiel is tegenwoordig niet meer het ouderwetse invalidenkarretje zoals dit er tot een aantal jaren geleden uitzag. Deze imagoverbetering heeft ervoor gezorgd dat ouderen gemakkelijker een scootmobiel aanschaffen om grotere maar ook kleine afstanden af te leggen, maar er zijn ook steeds meer mensen die de scootmobiel als comfortabel en gemakkelijk vervoermiddel voor het woon-werkverkeer gebruiken.

Speciale verkeersregels voor de scootmobiel

Een scootmobiel moet verlichting aan de voorkant en achterkant hebben. Wanneer u met een scootmobiel rijdt, bent u een bestuurder. U mag gebruik maken van voetpad cq. trottoir en mag dan maximaal 6 kilometer per uur rijden, dus net zo hard als een voetganger. Wanneer u gebruik gaat maken van de gewone weg of het fietspad, dan mag u harder. Ook mag u met een scootmobiel vaak bij ziekenhuizen, openbare gebouwen, supermarkten en musea binnen. Soms mag dit niet en moet u vanaf de ingang lopen of gebruik maken van een vaak aanwezige leenrolstoel.