Woning aanpassen

Uw huis aanpassen naar een levensloopbestendige woning

Stel dat u graag altijd in de woning waarin u nu woont wilt blijven wonen dan kunt u zich het beste al voordat er zich beperkingen die nu eenmaal vaak gepaard gaan met ouder worden voordoen, afvragen of uw woning levensloopbestendig is of dat er mogelijkheden zijn om deze levensloopbestendig te maken door aanpassingen.

Eigenschappen van een levensloopbestendige woning

Een woning waarin u ook op oudere leeftijd, wanneer er zich beperkingen ten aanzien van mobiliteit voordoen, veilig en comfortabel kunt wonen, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Hierbij kunt u denken aan de bereikbaarheid van de woning vanaf de weg, toegankelijkheid van alle ruimtes, het kunnen bereiken van alle ruimtes die voor het dagelijkse leven essentieel zijn en veiligheid op alle gebieden. In de praktijk betekent dit dan ook dat u wanneer het ooit nodig zou zijn ook met een rolstoel, rollator of scootmobiel alle ruimtes in huis moet kunnen bereiken.

Welke ruimtes in huis moet u altijd gemakkelijk kunnen bereiken

Enkele ruimtes in huis zijn altijd van essentieel belang om veilig en comfortabel te kunnen bereiken, ook op oudere leeftijd. Denkt u hierbij aan de keuken / kookmogelijkheid, toilet, badkamer, slaapkamer en een woonkamer. In de praktijk kunnen deze kamers het beste gelijkvloers gelegen zijn, voorzien zijn van extra brede deuren en daarnaast ook drempelloos zijn. Denkt u echter ook aan de bereikbaarheid van de toegang van de woning zelf. Er moet minimaal een toegang zijn die zonder obstakels bereikbaar is.

Hoe realiseert u levensloopbestendigheid in uw eigen woning

Wanneer u een woning heeft met voldoende ruimte op de begane grond, dan kunt u al eens bekijken of en hoe u aanpassingen kunt uitvoeren, zodat u er comfortabel en veilig kunt blijven wonen.
Wanneer u op de begane grond niet voldoende ruimte heeft om alle nodige kamers te realiseren, dan kunt u er ook altijd voor kiezen om wanneer nodig een traplift te laten installeren, zodat u ook enkele leefruimtes op de etage veilig kunt bereiken en er comfortabel kunt leven. U kunt hiervoor gespecialiseerde bedrijven in de hand nemen, die samen met u de mogelijkheden doornemen. Aan u de keuze wanneer u de aanpassingen wilt laten uitvoeren. Uiteraard komt hier natuurlijk ook het kostenplaatje om de deur kijken.

Extra voorzieningen voor comfort en veiligheid

Naast de al genoemde zaken die van essentieel belang zijn, kunt u ook denken aan voorzieningen die zorgen voor extra veiligheid en gemak, zoals:

– antislip vloeren in natte ruimtes
– gemakkelijk te bedienen kranen, deurklinken en raambedieningen
– verlichting op sensoren voor in het donker, bijvoorbeeld wanneer u in de nachtelijke uren naar het toilet wilt
– een hoger toilet
– handgrepen bij douche, bad en toilet
– voorzieningen om een intercomsysteem of alarmsysteem aan te brengen