Hulpmiddelen

Waar in vroeger tijden bejaardentehuizen werden gebouwd om te voorzien in het oplossen van de beperkingen van ouderen kijken we daar inmiddels anders tegenaan.

De zorgen worden steeds minder vaak uit handen genomen, in plaats daarvan worden hulpmiddelen aangereikt waardoor zelfstandigheid zo lang mogelijk gewaarborgd blijft. Onze huidige premier nam daarvoor het woord participatiesamenleving in de mond.

Beetje vreemd woord trouwens want in het woord samenleving zit al opgesloten dat je het met z’n allen moet doen. We dragen allemaal ons steentje bij om te voorkomen dat onze ouderen achter de geraniums verdwijnen. En zolang het kan doen de senioren zelf de boodschappen, melden zij zich aan bij een zangvereniging of passen zij op de kleinkinderen. Hoezo oud? In de huidige maatschappij is een prominente rol voor ze weggelegd. Behalve de gemeenschapszin die in de toekomst zal moeten ontluiken zijn er ook gewoon fysieke hulpmiddelen zoals looprekken nodig.

Maar dat gaat niet vanzelf, we hebben allemaal wel familieleden of buren die een rollator in de kamer hebben staan. Met een klein beetje hulp sta je tegenwoordig als AOW’er nog volop in het leven.

Looprek

Over een looprek heb ik het al gehad, een inmiddels vertrouwd en onmisbaar fenomeen dat er voor zorgt dat vele ouderen niet langer achter het raam naar buiten zitten te staren maar dat ze zelf naar de winkel gaan om hun inkopen te doen en dat ze actief deelnemen aan de samenleving.

De kennis en ervaring die zij meedragen kan van grote waarde zijn en voor vele lichamelijke beperkingen is een oplossing. Een wandbeugel in het toilet, een anti-slip vloermat, een opblaasbare badlift, looprek, een teennagelschaar met lange steel, een bloeddrukmeter, een opklapbaar douchezitje, het zijn allemaal betaalbare accessoires die de thuishulp of zelfs de huisarts buiten de deur houden.

Toekomst

De hulpmiddelen die een uitkomst bieden bij de restricties waar senioren mee te maken hebben zijn niet altijd voor de hand liggend. Wat dacht u van een potopener? Of een knijper voor de tube tandpasta? Wat te denken van aangepast bestek? Het bestaat allemaal en het maakt het dagelijks functioneren voor de grijze generatie een stuk gemakkelijker. Rollators als symbool van toegenomen mobiliteit. En de moderne oudere is de kruipolie van de hedendaagse gemeenschap. Kijk om je heen en je ziet hoeveel mensen zich met rollators voortbewegen.