Wanneer is uw bloeddruk gezond
De hoogte van de bloeddruk is vaak een indicator van uw algehele gezondheid en welzijn. Een te hoge of te lage bloeddruk kan namelijk voor allerlei ongemakken zorgen, ziektes veroorzaken of het gevolg van een ziekte of aandoening zijn.
Wat betekent bloeddruk eigenlijk
Wanneer de bloeddruk wordt gemeten, dan worden de bovendruk en de onderdruk gemeten. De waarde van de bloeddruk wordt uitgedrukt in een getal, namelijk in millimeters kwik (millimeters Hg). De bovendruk staat voor de druk die er ontstaat wanneer het bloed door het hart de slagaders wordt ingepompt. Hierdoor stijgt overigens de druk in de slagaders. De onderdruk is de druk die er ontstaat wanneer na de hartslag het hart weer met bloed wordt gevuld en waarbij de druk in de slagaders dus daalt.
Wanneer is uw bloeddruk gezond
Er is niet een eenduidige conclusie over wat een gezonde bloeddruk is. Wat voor de ene persoon een gezonde bloeddruk genoemd kan worden, kan voor de andere persoon misschien aan de hoge of lage kant zijn. Alleen een arts kan hierover oordelen. Dit houdt dan ook in dat wanneer u zelf uw bloeddruk gaat meten, dat u het beste vooraf bij uw huisarts kunt navragen binnen welke waardes uw bloeddruk zich hoort te bevinden, en wanneer u eventueel alarm moet gaan slaan. Overigens moet u zich ook altijd realiseren dat uw bloeddruk over de dag heen varieert, dat deze lager is wanneer u ligt en dat deze al snel wat kan stijgen bij spanning of inspanning. Voor volwassenen tot een bepaalde leeftijd wordt over het algemeen een bloeddruk van 120/80, hetgeen staat voor een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80, als optimaal gezien. Echter wanneer u wat ouder bent, en uw bloeddruk 140/90 is, hoeft u zich normaliter echt geen zorgen te maken. Komt uw bloeddruk buiten de grenzen die voor u, volgens uw arts, gezond zijn, dan moet u een afspraak met uw huisarts maken. Met name een langdurig te hoge bloeddruk kan schade in uw lichaam veroorzaken, omdat er dan altijd een te hoge druk op de bloedvaten staat. U hoeft dit zelf niet eens te merken, maar bij veel mensen veroorzaakt dit wel klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid of een opgejaagd gevoel.