Bloeddrukmeter

Een bloeddrukmeter gebruiken

Een bloeddrukmeter kopen

De hoogte van de bloeddruk is vaak een indicator van je algehele gezondheid en welzijn. Een te hoge of te lage bloeddruk kan namelijk voor allerlei ongemakken zorgen, ziektes veroorzaken of het gevolg van een ziekte of aandoening zijn. De bloeddruk kan gemakkelijk en snel gemeten worden met een bloeddrukmeter.

Eigenschappen van bloeddrukmeters

De traditionele manier van bloeddruk meten is dat er een band ofwel manchet strak om uw bovenarm wordt gedaan, waarna deze met een handpompje wordt opgeblazen en daarna weer wordt leeg gelaten. Met de tegenwoordige bloeddrukmeters gebeurt dit opblazen en uitblazen bijna altijd automatisch. Een bloeddrukmeter voor thuisgebruik is bijna altijd een band waaraan de meter vastzit. Een bloeddrukmeter kan beschikken over de volgende eigenschappen en functies:

– Automatisch opblazen en uitblazen van de band.
– Geheugenfunctie om bloeddrukwaarden mee op te slaan om later te kunnen bekijken en vergelijken. Hiervoor is ook een datum- en tijdsaanduiding nodig.
– Lcd display.
– Bloeddrukmeter die zich automatisch uitschakelt om batterijcapaciteit te besparen.
– Starten van het meten met een enkele druk op start, hetgeen het gebruiksgemak zeker ten goede komt.
– Is de bloeddrukmeter goedgekeurd door de BHS (British Hypertension Society) en beoordeeld met een A of B of is deze goedgekeurd volgens het ESH (European Society of Hypertension) protocol? Dan weet u namelijk zeker dat u een goede en nauwkeurige bloeddrukmeter hebt.

Accessoires voor een bloeddrukmeter

Bij een bloeddrukmeter kan een reisetui worden geleverd, zodat u hem gemakkelijk mee kunt nemen, maar ook thuis netjes op kunt bergen.

Waar moet u op letten als u zelf uw bloeddruk meet

Als u zelf regelmatig uw bloeddruk meet, doe dit dan steeds op dezelfde manier, op ongeveer dezelfde tijd van de dag en onder gelijke omstandigheden. Wanneer u zelf gaat meten zijn de volgende tips van belang:

– Het beste is het om de bloeddruk altijd zittend te meten.
– Ga op een rechte stoel zitten en kruis uw benen en armen niet.
– Ga eerst enkele minuten rustig zitten en ontspan voordat u met meten begint.
– Meet de bloeddruk altijd bij dezelfde arm.
– Leg uw arm heel ontspannen neer.
– Praat en beweeg niet tijdens het meten.
– Meet het liefst twee keer en neem dan het gemiddelde, maar wacht wel een halve minuut tot u de tweede meting doet

Uw eigen bloeddrukmeter en die van de huisarts

Wanneer u de eerste keer meet, dan kunt u dit het beste doen bij de huisarts en daar ook de bloeddruk laten meten met professionele apparatuur. U kunt dan meteen zien of de resultaten van uw eigen bloeddrukmeter betrouwbaar zijn en de huisarts kan u helpen om de gemeten bloeddrukwaarden te interpreteren.