Hartslagmeter

Gebruik van een hartslagmeter

Een hartslagmeter is in enkele uitvoeringen verkrijgbaar en dient ervoor om uw hartslag te meten. Sommige mensen kopen een hartslagmeter ten behoeve van het controleren van hun hartslag tijdens trainingen. Wanneer u er behoefte aan hebt, kunt u er echter ook voor kiezen om zelf periodiek en preventief uw hartslag te meten, zodat u hiervoor wanneer u verder geen klachten hebt, niet naar de huisarts hoeft te gaan.

Waarom zelf de hartslag in de gaten houden?

Een groeiend aantal mensen is steeds bewuster bezig met de gezondheid en ook met het preventief controleren van een aantal lichaamsfuncties. Dit kan onder meer met bloedtesten, bloeddrukmeters en hartslagmeters. Infarcten, beroertes en hart- en vaatziekten zijn namelijk nog altijd de doodsoorzaken die het meeste voorkomen in de Westerse wereld, en sommige mensen denken door het preventief checken van hun lichaam tijdig bepaalde ziektes of aandoeningen te kunnen herkennen. Wanneer men dus bij dergelijke preventieve check ups een afwijking ziet, kan men direct de huisarts raadplegen, dus voordat er al eventuele klachten opduiken.

Zelf meten van uw hartslag

Wanneer u met een hartslagmeter uw hartslag gaat meten, dan moet u natuurlijk ook weten wat een voor u gezonde hartslag is. Over deze medische informatie kunt u het beste uw huisarts raadplegen, omdat deze uw achtergrond en medische gegevens kent en u op basis daarvan een goede indicatie kan geven die voor u persoonlijk geldt. Overigens varieert bij iedereen de hartslag door de dag heen en ook ten gevolge van activiteiten die ondernomen worden. Ook hiervan moet u enige kennis hebben, voordat u de gemeten hartslag goed kunt interpreteren.

Eigenschappen en mogelijkheden van een hartslagmeter

Een hartslagmeter is verkrijgbaar in enkele uitvoeringen, zo is er een apparaatje waarbij een borstband de hartslag doorstuurt naar een ontvangertje om bijvoorbeeld uw pols heen, maar is er ook een hartslaghorloge. Welk systeem u ook kiest, de volgende functies worden vaak weergegeven:

– Datum en tijd.
– De gemiddelde hartslag.
– De actuele hartslag.
– De maximale hartslag.
– Calorieverbruik.
– Stopwatch.
– Geheugen met daarin gegevens over de hartslag in het verleden.
– Ten behoeve van sportieve doeleinden zijn er ook hartslaghorloges die de temperatuur aangeven en zelfs over een kompas of hoogtemeter beschikken.
– Ook zijn er waterdichte hartslaghorloges en hartslaghorloges met LED verlichting.
– Indicatie dat de batterij bijna leeg is.
– De mogelijkheid om de gemeten gegevens in een pc in te lezen om die hierin op te slaan

Hoe meet een hartslagmeter de hartslag

Bij een hartslagmeter met een borstband wordt de hartslag bij het hart zelf gemeten en worden de gegevens doorgestuurd naar een ontvangertje dat u bijvoorbeeld om uw pols draagt. Bij hartslaghorloges moet u meestal twee vingers op het horloge leggen en dan wordt op dat moment, dus niet continu, de hartslag afgelezen. Een nieuwe ontwikkeling is dat er speciale sportkleding is waarin elektronische vezels zijn verwerkt, die gegevens over de hartslag verzenden naar een transmitter, die deze hartslaggegevens weer doorstuurt naar een ontvanger die u om de pols draagt.