Traplift

Trap op en af met een traplift

Stel dat u minder mobiel wordt en dat trappenlopen niet of moeilijk meer gaat. Een traplift is dan de uitkomst in uw woning. Tegenwoordig is er veel keuze op het gebied van merken, uitvoeringen, extra opties en mogelijkheden.

Wat is de functie van een traplift ?

Een traplift is in feite een stoel die via een rails die aan de trap is bevestigd van beneden naar boven en van boven naar beneden wordt voortbewogen. Een motor zorgt voor de voortbeweging. In een traplift kan een persoon op een veilige en comfortabele manier vervoerd worden. Ook kan de traplift gebruikt worden om zware spullen van boven naar beneden en andersom te vervoeren, zoals een stofzuiger.

Voor welke trappen is een traplift geschikt ?

Tegenwoordig is het in principe mogelijk om voor ieder model trap een traplift uit te kiezen, dus voor rechte trappen en rondlopende trappen. Afhankelijk van de situatie, zoals de ruimte die de trap biedt, wordt de traplift op de meest passende plek gemonteerd. Uiteraard wordt er gedacht aan de veiligheid en ook moet de trap nog begaanbaar blijven om zo te belopen. Normaliter zijn er gelukkig geen bouwkundige werkzaamheden nodig om de traplift te kunnen installeren.

Kenmerken van een traplift stoel

Aangezien er vele merken en uitvoeringen zijn, is geen traplift uiterlijk hetzelfde. Het principe van voortbeweging is in de meeste gevallen wel gelijk. Verschillen zullen met name zichtbaar zijn in de grootte cq. compactheid van de traplift, kleur en materiaal en het comfort van de stoel.

Kenmerken van een traplift met plateau

Ook zijn er speciale trapliften met een plateau die als functie hebben om personen in een rolstoel te vervoeren.

Kosten van een traplift

De kosten kunnen per merk en uitvoering zeer verschillend zijn. Over het algemeen is een stoellift voor een rechte trap goedkoper dan wanneer u een wenteltrap heeft. ook is het een optie om te overwegen te kiezen voor een tweedehandse traplift. Er is op dit gebied redelijk wat aanbod, zoals op marktplaats. Natuurlijk moet u dan wel een traplift met de geschikte maten vinden en zelf de installatie regelen, maar de totale kosten zullen dan vaak maximaal de helft bedragen ten opzichte van een nieuwe traplift.

Mogelijkheden vergoeding van een traplift

Wanneer u vanwege beperkingen niet of moeilijk meer zelfstandig de trap op en af kunt lopen, dan kunt u in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of betreffende het PGB een aanvraag tot vergoeding van een traplift bij uw eigen Gemeente indienen. Het is echter te adviseren om eerst een afspraak ter orientatie te maken met de afdeling Wmo bij uw Gemeente. Daarnaast zijn de zelf gemaakte kosten ten behoeve van een traplift ook nog altijd aftrekbaar als kosten voor hulpmiddelen bij het onderdeel aftrek ziektekosten van de aangifte IB.