Brommobiel

Geen auto maar een brommobiel

Wat is een brommobiel ?

De brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een maximaal vermogen van 4 kilowatt die niet meer mag wegen dan 350 kilo en die altijd een dieselmotortje heeft. De maximumsnelheid mag 45 kilometer per uur zijn. Ook is een brommobiel voorzien van een kenteken.

Wat kost een brommobiel ?

Een brommobiel is duur ten opzichte van een ”echte” auto en men moet rekenen op een nieuwprijs van tussen de 9000 euro en 16.000 euro. Overigens hoeft men voor een brommobiel geen motorrijtuigenbelasting te betalen.

Wie mag rijden met een brommobiel ?

Om met een brommobiel te rijden heeft men net als bij een scooter of bromfiets het rijbewijs AM nodig. Wanneer een brommobiel veiligheidsgordels heeft, moet men deze gebruiken.

Verkeersregels bij rijden met een brommobiel

Een brommobiel mag geen gebruik maken van fietspad en snelweg / autoweg. Stelt u zich verder goed van de verkeersregels op de hoogte, voordat u met een brommobiel de weg op gaat; denk aan uw veiligheid en die van anderen en voorkom bekeuringen.

Verschillen met een gehandicaptenvoertuig

Een brommobiel lijkt soms op een gehandicaptenvoertuig, maar is anders en er gelden andere regels. Voor een gehandicaptenvoertuig gelden bijvoorbeeld de volgende regels:

– Een gehandicaptenvoertuig is bedoeld voor mensen met een handicap en is daarvoor ingericht, maar de gebruiker hoeft niet perse ook gehandicapt te zijn.
– Een gehandicaptenvoertuig mag niet breder zijn dan 110 cm.
vroeger was de Arola vooral bekend, maar dit merk is al in de tachtiger jaren failliet gegaan. Nu ziet men vooral het merk Canta.
– Men mag een gehandicaptenvoertuig parkeren op een invalidenparkeerplaats, mits het parkeren samenhangt met het vervoer van een gehandicapte.